Trippy Tip

Cum să alegi cel mai bun loc în avion

Află cum să alegi cel mai bun scaun de avion pentru o experiență de zbor confortabilă și plăcută.

Share

Imaginează-ți că ești pe punctul de a te îmbarca într-o vacanță mult așteptată, echipat cu pașaportul și cu un nemărginitul sentiment al dorinței de a călători. Dar, pe măsură ce pășești în avion, entuziasmul începe să se amestece cu o ușoară nervozitate în legătură cu locul pe care îl vei ocupa. Vei avea suficient spațiu pentru picioare? Vei putea dormi confortabil? Vei avea lângă tine un nou-născut dornit să „vorbească” lumii ore în șir?

În cele ce urmează te vom ghida prin procesul de selectare a celui mai bun loc în avion, asigurându-te de o experiență de zbor confortabilă și plăcută. Spuen adio anxietății legate de spațiile înghesuite!

Factori de luat în considerare când alegi locul în avion

cum să alegi cel mai bun loc în avion

Amplasarea scaunului

Atunci când alegi un loc în avion, mai exact când faci check-in-ul online, primul factor de luat în considerare este amplasarea scaunului. Preferi să stai lângă fereastră pentru a te bucura de priveliște sau preferi să ai acces ușor la culoar? Amplasarea scaunului poate avea un impact considerabil asupra confortului general în timpul zborului, așa că este important să te gândești la preferințele personale.

Tipul de scaun

Un alt factor de luat în considerare este tipul de scaun. Nu sunt prea multe de făcut aici, dar e bine de știut că diferite companii aeriene oferă diferite tipuri de scaune, cum ar fi scaunele standard, scaunele premium economy sau paturile (semi)culcate la clasa business. În funcție de buget și de nivelul de confort dorit, poți opta pentru un scaun mai spațios și mai luxos sau poț alege un scaun standard, pentru un buget decent.

Amplasarea scaunelor

Pasul scaunului se referă la distanța dintre un punct de pe un scaun și același punct de pe scaunul din fața sau din spatele acestuia. Acesta are un impact direct asupra spațiului disponibil pentru picioare și poate afecta foarte mult nivelul de confort. Dacă ai picioare lungi sau pur și simplu preferi mai mult spațiu pentru picioare, ia în considerare să rezervi un loc la ieșirea de siguranță a avionului.

Lățimea scaunului

Lățimea scaunului este un alt factor important, mai ales dacă ții la spațiul personal în timpul zborului. Unele companii aeriene oferă scaune mai late, ceea ce poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește confortul, în special în cazul zborurilor mai lungi. Nu poți face nimic în acest sens, desigur, dar dacă asta reprezintă o prioritate pentru tine, compară tipurile de scaun ale companiilor aeriene.

Aici compari tipurile de scaun ale diverselor companii aeriene

Înclinarea scaunului

Posibilitatea de a înclina scaunul poate avea un impact considerabil asupra confortului în timpul unui zbor, în special în cazul călătoriilor pe distanțe lungi. Înclinarea poate oferi mai multă relaxare, dar este de asemenea important să iei în considerare impactul pe care îl poate avea asupra pasagerului din spatele tău.

Considerații pentru diferite tipuri de pasageri

cum să alegi cel mai bun loc în avion

Pasageri înalți

Pentru pasagerii înalți, confortul în timpul unui zbor poate fi adesea o provocare din cauza spațiului limitat pentru picioare. Pentru a-ți face călătoria mai confortabilă, ia în considerare scaunele cu spațiu suplimentar pentru picioare, cum ar fi scaunele de la culoar, scaunele de pe peretele frontal sau cele de la ieșirea de siguranță. Aceste scaune oferă, de obicei, mai mult spațiu pentru a te întinde și pot îmbunătăți considerabil experiența generală de zbor.

Pasageri cu copii

Atunci când călătorești cu copii, este esențial să alegi locuri care să se potrivească și nevoilor lor. Ia în considerare selectarea locurilor aproape de partea din spate a avionului, unde există adesea mai mult spațiu pentru familii. În plus, alegerea locurilor la culoar poate oferi un acces mai ușor la toaletă și îțivor oferi un spațiu de manevră mai bun pentru a te ocupa de nevoile copiilor în timpul zborului.

Pasagerii cu dizabilități

Dacă ai un handicap sau ai nevoie de asistență suplimentară, este important să alegi locuri care să răspundă nevoilor tale specifice. Unele companii aeriene oferă locuri desemnate cu asistență pentru persoanele cu dizabilități, care asigură un acces mai ușor pentru persoanele cu probleme de mobilitate. În plus, dacă optezi pentru locuri aflate în de partea din față a avionului, poți reduce timpul de mers pe jos sau de navigare prin culoarele aglomerate.

CITEȘTE ȘI
Cum să închiriezi o mașină când călătorești: un ghid pas cu pas

Pasagerii cu claustrofobie

Pentru pasagerii cu claustrofobie, alegerea scaunului potrivit poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelul general de confort. Scaunele de la fereastră pot contribui la crearea unui sentiment de deschidere, oferind o vedere în afara avionului, ceea ce poate ajuta la atenuarea sentimentului de izolare. În plus, alegerea locurilor în partea din față a avionului poate crea o senzație de mai mult spațiu și distanță față de cele din spate. De asemenea, acești pasageri nu ar trebui să opteze niciodată pentru locurile de la mijloc (cele urâte, de fapt, de toată lumea).

Pasagerii cu rău de mișcare

Dacă ești predispus la răul de mișcare, este important să alegi un scaun care să minimizeze efectele turbulențelor. Optarea pentru scaunele situate deasupra aripilor poate contribui la asigurarea unei călătorii mai ușoare, deoarece acestea sunt mai aproape de centrul de greutate al avionului. În plus, alegerea unor locuri în partea din față a avionului poate reduce, de asemenea, efectele răului de mișcare, deoarece aceste în zone turbulențele se simt ceva mai puțin.

Alegerea unui loc la clasa economică

cum să alegi cel mai bun loc în avion

Evită scaunul din mijloc

La clasa economică, scaunul din mijloc este adesea considerat cea mai puțin dezirabilă opțiune din cauza lipsei accesului ușor la culoar și a spațiului personal limitat. Dacă este posibil, evită să alegi scaunul din mijloc pentru a avea parte de o călătorie mai confortabilă. Fă check-in-ul online din timp, alegând loc la culoar sau la fereastră, iar dacă faci check-in-ul la aeroport, specifică-i angajatului companiei aeriene că nu dorești un loc la mijloc.

Ia în considerare un loc la culoar

Alegerea unui loc la culoar oferă multiple beneficii. Oferă acces ușor la culoar, îți permite să îți întinzi picioarele în anumite momente sau să mergi la toaletă fără a-i deranja pe ceilalți pasageri. În plus, un loc pe culoar îți poate oferi o senzație mai mare de spațiu, deoarece nu ești înghesuit de ceilalți pasageri.

Alege rândul pentru ieșirea de urgență

Una dintre cele mai bune opțiuni la clasa economică este să alegi un loc în rândul de ieșire de urgență. Aceste locuri oferă adesea un spațiu semnificativ mai mare pentru picioare, ceea ce face călătoria mult mai confortabilă. Cu toate acestea, este important să reții că există anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinești uneori pentru a fi eligibil să ocupi un scaun pe rândul de ieșire de urgență, cum ar fi faptul că trebuie să ai capacitatea fizică de a ajuta într-o situație de urgență.

Optează pentru locuri în partea din față

Locurile în partea din față a avionului tind să resimtă mai puțin zgomot și mișcare, în special în timpul decolării și aterizării. Dacă preferi un zbor mai liniștit, ia în considerare selectarea unui loc spre partea din față a cabinei.

Alegeți locuri departe de zonele cu trafic intens

Zonele cu trafic intens, cum ar fi toaletele sau bucătăriile, pot fi zgomotoase și aglomerate pe tot parcursul zborului. Pentru a minimiza întreruperile, este recomandabil să alegi un scaun situat departe de aceste zone. Acest lucru îți va permite să te bucuri de o călătorie mai liniștită și mai relaxată.

Alegerea unui loc la clasa business

business class

Optează pentru scaunele de la perete

La clasa business, scaunele bulkhead (cele din fața peretelui) pot oferi mai mult confort și spațiu în comparație cu cele de la clasa economică. Aceste scaune sunt de obicei situate în partea din față a cabinei și au un spațiu amplu pentru picioare. Optarea pentru scaunele de la bulkhead poate oferi o experiență mai spațioasă și mai luxoasă în timpul zborului.

Alege un scaun cu acces direct pe culoar

Clasa business oferă adesea locuri cu acces direct la culoar, ceea ce conferă mai multă comoditate și intimitate. Acest lucru permite să te miști liber fără a deranja alți pasageri și, de asemenea, oferă acces ușor la toaletă sau la alte facilități pe parcursul zborului.

CITEȘTE ȘI
Cele mai bune hoteluri din Iași

Ia în considerare opțiunile de intimitate

Intimitatea este deseori un aspect dezirabil al călătoriei la clasa business. Unele scaune de la clasa business oferă partiții de intimitate sau ecrane care pot fi ridicate sau coborâte în funcție de preferințele tale.

Selectează locurile din apropierea bucătăriei sau a toaletei

Spre deosebire de clasa economic, la clasa business, locurile din apropierea bucătăriei sau a toaletei pot fi avantajoase. Aceste locuri permit accesul rapid și convenabil la facilități, cum ar fi băuturi răcoritoare sau toalete, fără a fi nevoie să te deplasezi prea mult în cabină. Mai ales că, la business nu se creează vânzoleala șiaglomerația de la economic.

Locuri de evitat în avion

cum să alegi cel mai bun loc în avion

Scaunele din apropierea băilor

Scaunele din apropierea băilor, la clasa economic, pot fi o sursă de trafic și zgomot permanent. Evită să alegi locuri în imediata apropiere a toaletelor dacă preferi o călătorie mai liniștită și mai relaxată.

Scaunele din apropierea bucătăriei

Locurile din apropierea bucătăriei pot fi, de asemenea, zgomotoase și aglomerate pe tot parcursul zborului, deoarece însoțitorii de bord se deplasează frecvent și pregătesc mesele. Pentru a reduce la minimum întreruperile, alege un loc care este situat departe de zona bucătăriei.

Locurile de lângă aripă

Scaunele din apropierea aripii avionului oferă o vedere exterioară limitată și pot, de asemenea, să aibă parte de mai multe turbulențe în timpul zborului. Dacă îți place să privești pe fereastră, este indicat să alegi un scaun mai îndepărtat de aripă. Unicul motiv pentru care e în regulă să rezervi un astfel de scaun este dacă ai rău de înălțime.

Locuri pe ultimul rând

Scaunele din ultimul rând, în special la clasa economică, pot avea capacități limitate de înclinare (adesea inexistentă) și spațiu redus pentru picioare din cauza apropierii de partea din spate a avionului. Aceste locuri pot fi mai puțin confortabile decât altele, așa că este mai bine să le eviți dacă este posibil.

Sfaturi suplimentare despre cum să alegi cel mai bun loc în avion

Verifică recenziile online despre scaune de avion

Înainte de a selecta scaunul, poate fi util să verifici recenziile scaunelor online. Pasagerii își împărtășesc adesea experiențele și oferă informații despre cele mai bune locuri dintr-un anumit avion. Citirea acestor recenzii poate oferi o mai bună înțelegere a scaunelor care pot fi cele mai confortabile și care se potrivesc preferințelor tale.

Ia în considerare opțiunile de upgrade

Dacă bugetul îți permite, ia în considerare posibilitatea de a explora opțiunile de upgrade pentru o experiență de zbor mai confortabilă. Companiile aeriene oferă adesea upgrade-uri la clasa premium economy, business class sau first class. Upgrade-ul scaunului poate oferi facilități suplimentare, mai mult spațiu pentru picioare și un confort sporit.

Fă check-in-ul din timp pentru a avea mai multe opțiuni

Efectuarea din timp a check-in-ului îți oferă o șansă mai bună de a avea locul preferat. Pe măsură ce zborul se umple, disponibilitatea locurilor devine mai limitată. Făcând din timp această operațiune on-line, imediat ce ți se permite, vei avea la dispoziție o gamă mai largă de locuri din care să alegi, crescând probabilitatea de a obține locul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Concluzie

În concluzie, alegerea celui mai bun scaun de avion implică luarea în considerare diverși factori, cum ar fi amplasarea scaunului, tipul, înălțimea, lățimea și înclinarea. În plus, pasagerii cu nevoi sau preferințe specifice, cum ar fi pasagerii înalți, pasagerii cu copii, pasagerii cu dizabilități, pasagerii cu claustrofobie și pasagerii cu rău de mișcare, ar trebui să ia în considerare și acești factori.


Rezervă cele mai ieftine bilete de avion:


Foto: Canva Pro

Citește și:Cum să-ți învingi teama de zbor

Read more

Local News