Trippy Tip

Bastionul Pescarilor din Budapesta: o terasă de basm cu priveliști panoramice uimitoare

Share

Budapesta, capitala Ungariei, este renumită pentru frumusețea sa arhitecturală și istorică. Printre numeroasele sale atracții, Bastionul Pescarilor se remarcă drept o bijuterie a orașului, oferind nu doar priveliști panoramice uimitoare asupra Budapestei, dar și o oportunitate specială pentru a face fotografii de vacanță. Hai să explorăm istoria și semnificația Bastionului Pescarilor din Budapesta, dezvăluind de ce această atracție iconică merită cu adevărat o vizită.


Aici ai cele mai bune hoteluri din Budapesta!


Ce este Bastionul Pescarilor?

bastionul pescarilor budapesta

Bastionul Pescarilor, sau Halászbástya în limba maghiară, este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Budapesta. Acest complex arhitectural impresionant este situat pe dealul Buda, pe malul de vest al Dunării, oferind vizitatorilor o priveliște senzațională asupra fluviului și a orașului. De-a lungul anilor, Bastionul Pescarilor a devenit un simbol al Budapestei, fiind o destinație preferată a turiștilor care doresc să se bucure de o panoramă de neuitat.

Istoria Bastionului Pescarilor

bastionul pescarilor budapesta

Construcția Bastionului Pescarilor a început în 1895, în timpul unei perioade de revigorare a arhitecturii și culturii maghiare, și a luat sfârșit în 1902. Complexul a fost conceput ca parte a unui proiect mai amplu de renovare a cetății Buda, care includea și Castelul Buda, care se află în apropiere. Cu toate acestea, numele său, „Bastionul Pescarilor”, are o origine mai veche. Acesta se referă la grupurile de pescari care au fost responsabili pentru apărarea părții superioare a zidurilor orașului în secolele anterioare.

Structura Bastionului Pescarilor a fost proiectată de arhitectul Frigyes Schulek, care și-a dorit să creeze o clădire care să amintească de arhitectura stilului neo-romanic. Stilul ales se potrivea perfect cu epoca de construcție a Bastionului și a fost gândit pentru a se integra armonios în peisajul înconjurător. În timpul lucrărilor de construcție, s-au utilizat numeroase elemente decorative, incluzând balcoane, arcade și turnuri, care adaugă farmec unic acestei structuri.

Semnificația Bastionului Pescarilor

bastionul pescarilor budapesta

Bastionul Pescarilor are o semnificație istorică profundă pentru Budapesta. În primul rând, el marchează locul unde se afla o parte din vechea fortăreață a cetății Buda, care a fost construită pentru a apăra orașul împotriva invaziilor. Chiar și numele său, „Bastionul Pescarilor”, amintește de rolul strămoșilor care apărau orașul în trecut. Cele 7 turnulețe reprezintă cele 7 triburi maghiare care au fondat Ungaria, în 895.

CITEȘTE ȘI
Pantheonul, minunea arhitecturală a Romei

Pe lângă semnificația sa istorică, Bastionul Pescarilor are și o semnificație culturală și turistică semnificativă. A devenit un simbol al Budapestei, fiind vizitat de turiști din întreaga lume care doresc să se bucure de priveliște și să exploreze arhitectura sa unică. De asemenea, este un loc preferat pentru evenimente speciale, cum ar fi nunți și petreceri private, datorită atmosferei sale romantice și peisajului impresionant.

Priveliștea panoramică de la Bastionul Pescarilor

bastionul pescarilor budapesta

Unul dintre principalele motive pentru care turiștii vin la Bastionul Pescarilor este pentru panoramele sale spectaculoase. De pe cele șapte turnuri ale complexului, vizitatorii se pot bucura de priveliști uluitoare asupra Budapestei, în special asupra celei mai importante zone a orașului, inclusiv Parlamentul Ungariei și Podul cu Lanțuri. O altă priveliște minunată este dată de frumusețea fluviului Dunărea, care curge liniștit prin mijlocul orașului.

Un moment deosebit este la apus, când soarele se coboară în spatele clădirilor, creând o aură magică asupra orașului. Aceste priveliști sunt remarcabile în orice moment al anului, oferind o experiență memorabilă turiștilor.

Oportunități foto la Bastionul Pescarilor

bastionul pescarilor budapesta

Datorită priveliștilor sale uimitoare, Bastionul Pescarilor este un loc ideal pentru pasionații de fotografie. Fie că ești un fotograf amator sau profesionist, acest loc are darul de a încânta oferind o mulțime de oportunități de capturare a momentelor unice.

În timpul zilei, poți fotografia arhitectura detaliată a Bastionului Pescarilor însuși, precum și peisajele Budapestei și Dunării pe fundal. Luminile orașului se aprind pe măsură ce se lasă întunericul, creând o atmosferă magică, perfectă pentru fotografiile nocturne. Nu trebuie să fii expert în fotografie pentru a captura frumusețea acestui loc, deoarece orice unghi al complexului oferă cadre impresionante.

CITEȘTE ȘI
Șosele de coastă din Portugalia pe care să le străbați în vacanță

Un alt moment minunat pentru fotografii este primăvara, când în grădinile din jurul Bastionului explodează mii de flori colorate. Acest lucru adaugă un plus de frumusețe și magie locului, creând cadre idilice pentru amintiri magice.

Sfaturi pentru Vizitarea Bastionului Pescarilor

Dacă vizitezi Bastionul Pescarilor din Budapesta, iată câteva sfaturi pentru a te bucura la maximum de această experiență:

Evită aglomerația: Bastionul Pescarilor este o atracție foarte populară, așa că locul este aglomerat în special în timpul sezonului turistic de vârf. Pentru a evita mulțimile, încearcă să ajungi dimineața devreme sau în timpul săptămânii.

Fotografiile: Dacă ești interesat de fotografii profesioniste, asigură-te că ai suficient timp pentru a explora locul și a captura cele mai bune cadre. Lumina dimineții sau luminile serii pot oferi cele mai bune condiții de fotografiere.

Bilete: Pentru a accesa terasa Bastionului Pescarilor, este necesară achiziționarea unui bilet de intrare. Prețurile pot varia în funcție de sezon, deci verifică în prealabil tarifele actualizate, aici. În 2023, biletul de intrare pentru adulți era de cca 3,4 euro (1200 forinți), dar înainte de 9 dimineața și după 9 seara inttrarea era liberă.

Explorează împrejurimile: După ce ai admirat panorama de la Bastion, nu explorează și împrejurimile sale. Complexul face parte din zona Castelului Buda, care găzduiește numeroase alte atracții culturale și istorice.

Concluzie

Bastionul Pescarilor din Budapesta reprezintă o terasă de basm care oferă priveliști panoramice uimitoare și oportunități foto unice. Cu o istorie bogată și semnificație culturală, acest loc iconic atrage turiști din întreaga lume care doresc să se bucure de frumusețea orașului și să creeze amintiri de neuitat.

Foto: Canva Pro


Tururi și activități în Budapesta:

Read more

Local News