Trippy Tip

Cele mai frumoase călătorii cu trenul în Europa

Iată un top (subiectiv) al celor mai frumoase călătorii cu trenul în Europa, în care vei descoperi destinațiile pitorești și priveliștile spectaculoase oferite de fiecare traseu feroviar.

Share

Fie că ești pasionat de peisajele de munte, de vederile asupra coastelor sau de călătoriile romantice printre castelele germane, aceste călătorii cu trenul îți vor oferi experiențe memorabile și panorame deosebite. Dacă îți dorești o călătorie cu trenul în Europa în care să te bucuri de peisaje impresionante și de o atmosferă romantică, acestea sunt 8 dintre cele mai frumoase trasee pe care le poți alege. Alege-ți destinația preferată și pregătește-te pentru o aventură de neuitat!

Linia Rauma, Norvegia

linia rauma
Foto: visitnorway.com

Linia Rauma din Norvegia este unul dintre cele mai frumoase trasee cu trenul din Europa, oferind priveliști impresionante și o experiență unică de călătorie. Pe o distanță de 114 km, călătoria pe Linia Rauma îți dezvăluie peisaje spectaculoase, inclusiv faimoasa stâncă Trollveggen. Te bucuri de vederi deosebite asupra văilor adânci, a cascadeleor învolburate și a pădurilor înverzite. Drumul cu trenul te poartă prin munți și chei pitorești, oferind oportunități unice de a călători în mijlocul naturii sălbatice și frumoase a Norvegiei.

De ce să alegi Linia Rauma?

 • Oferă unele dintre cele mai impresionante peisaje din Norvegia
 • Stânca Trollveggen este un punct de atracție celebru
 • Traseul este cunoscut pentru rutele panoramice și pitorești
 • Poți observa cascadele, văile și pădurile înverzite pe parcursul călătoriei
 • Climatul nordic îți oferă o experiență autentică

West Highland Line, Scoția

West Highland Line
Foto: visitscotland.com

West Highland Line din Scoția te va fermeca cu peisajele sale impresionante și cu atmosfera unică pe care o oferă această călătorie cu trenul. Pe o distanță de 67 km, această cale ferată te poartă prin Highlands-urile muntoase ale Scoției, oferindu-ți vederi spectaculoase asupra munților, loch-urilor izolate și a frumoasei linii de coastă.

În timp ce călătorești pe West Highland Line, te vei bucura de priveliști impresionante oferite de Loch Lomond, cel mai mare lac de apă dulce din Marea Britanie, și vei admira podul de cale ferată Glenfinnan, faimos pentru apariția în filmele Harry Potter.

O călătorie cu trenul pe West Highland Line, îți oferă de asemenea oportunitatea de a explora mica localitate pescărească Mallaig și de a savura fructele de mare proaspăt pescuite. De asemenea, poți face o oprire în Fort William, cunoscut pentru vârful său, Ben Nevis, cel mai înalt munte din Marea Britanie.

West Highland Line este, de asemenea, un important traseu pentru cei care doresc să exploreze Munții Grampian și Parcul Național Loch Lomond și Trossachs. Pe parcursul călătoriei vei vedea în direct frumusețea naturală a Scoției și te vei bucura de momente de relaxare și contemplare.


El Transcantábrico, Spania

Transcantabrico
Foto: Wikipedia

Trenul cu vagoane de dormit ultra-luxos Transcantabrico îi poartă pe oaspeți într-o călătorie de 8 zile de la istoricul Santiago de Compostela din Spania până la orașul roman Leon.

Călătorind prin orașele de coastă din nordul țării, Santander și Bilbao, traseul de 643 km oferă priveliști ale Mării Cantabrice și ale vârfurilor verzi din Asturias, precum și posibilitatea de a explora Parcul Național Picos de Europa și plajele din Ribadeo.

Bineînțeles, traseul celebrează, de asemenea, mâncarea și vinul de clasă mondială din nordul Spaniei, oprindu-se la unele dintre cele mai bune restaurante de fructe de mare din regiune și servind la bord meniuri a-la-carte demne de Michelin. În interiorul trenului, te așteaptă vagoane Pullman din 1923 reproiectate cu apartamente de lux, băi cu jacuzzi și vagoane restaurant de epocă.


Bernina Express, Elveția și Italia

bernina express
Foto: interrail.eu

Dacă vrei să experimentezi o călătorie cu trenul cu adevărat uimitoare în Europa, traseul Bernina Express prin Alpii Elvețieni și Alpii Italieni este alegerea perfectă. Această rută spectaculoasă de 123 km te va purta prin peisaje de vis, oferindu-ți oportunitatea de a admira Alpii în toată splendoarea lor și de a înfrunta unele dintre cele mai impresionante manifestări ale ingeniozității umane în construcția căilor ferate.

Această călătorie cu trenul începe în orașul elvețian Chur și te duce prin Cheile Albulei, un peisaj spectaculos cu stânci abrupte și podețe elegante. Apoi, vei ajunge la celebra Stație Bernina, situată la o altitudine de 1.800 de metri, de unde vei putea admira priveliști panoramice impresionante asupra Alpilor Elvețieni și Italieni. Traseul continuă prin pasajul Bernina, care străbate cel mai înalt punct de pe o cale ferată normală de pe continentul european, la o altitudine de 2.253 de metri. Aici vei avea ocazia să vezi ghețari veșnic acoperiți și peisaje alpine deosebite.

O altă oprire impresionantă pe traseul Bernina Express este Coasta Paludeto din Italia, o secțiune a căii ferate care trece pe lângă un râu sălbatic și traversează numeroase viaducte și tunele. În final, vei ajunge în pitorescul orășel Tirano, unde te poți bucura de gastronomia tradițională și de farmecul specific al Italiei.


Cinque Terre, Italia

Cinque Terre railway
Foto: shoreexcursionsgroup.com

Călătoria cu trenul prin Cinque Terre în Italia este o experiență de neuitat, în care vei descoperi cele cinci sate pitorești și peisajele spectaculoase ale coastei italiene. Fiecare sat din Cinque Terre – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore – are propriul său farmec și personalitate distinctă. Vei putea explora străduțele înguste și înclinate, pline de case colorate și restaurante tradiționale, și vei admira vedere panoramice de neuitat asupra Mării Ligurice.

Odată ajuns în Cinque Terre cu trenul, poți să explorezi aceste sate într-o varietate de moduri. Poți opta pentru o plimbare scenică prin vii și livezi, savurând gustări locale și degustând vinurile locale. De asemenea, poți închiria o barcă sau să faci o excursie cu feribotul pentru a vedea satele dintr-o altă perspectivă – cea marină. Nu uita să explorezi și traseele de drumeție care conectează aceste sate, oferind priveliști panoramice impresionante și oportunități de a descoperi natura și peisajul spectaculos al regiunii.

Lucruri de făcut în Cinque Terre:

 • Explorarea străduțelor pitorești și a coloratelor case de pe coastă.
 • Savurarea specialităților locale în restaurantele tradiționale.
 • Plimbări pe traseele de drumeție care leagă cele cinci sate.
 • Închirierea unei bărci sau excursii cu feribotul pentru a vedea priveliștile de pe mare.
 • Vizitarea plajelor și îmbăierea în apele cristaline ale Mării Ligurice.

Valea Rinului, Germania

Rhine Valley Railway
Foto: boomers-daily.com

Călătoria cu trenul pe calea ferată Valea Rinului din Germania este un adevărat regal al priveliștilor romantice și al castelelor medievale. Pe o distanță de 61 km, traseul se desfășoară de-a lungul malurilor fluviului Rin, oferind o experiență de neuitat. Pe măsură ce trenul străbate pitorescul vale a Rinului, veți fi încântat de panorama impresionantă, cu dealuri acoperite de viță de vie, castele ce se înalță deasupra apelor fluviului și pitorescul peisaj rural german.

Principalele atracții

Pentru a te bucura pe deplin de călătoria cu trenul pe calea ferată Rhine Valley, iată câteva dintre principalele atracții de pe traseu:

 • Castelele de pe malurile Rinului: În timpul călătoriei, veți avea ocazia să admirați numeroase castele medievale care domină malurile fluviului Rin. Printre cele mai impresionante se numără Castelul Rheinfels, Castelul Marksburg și Castelul Stolzenfels.
 • Pitorescul orașul Bacharach: Situat pe malul Rinului, Bacharach este un oraș medieval cu străzi înguste și case cu arhitectură tradițională germană. Aici puteți explora vechiul centru istoric, vizita biserici vechi și savura vinurile locale într-una dintre numeroasele crame din zonă.
 • Castelul Pfalzgrafenstein: Aceasta este o cetate în formă de turn, situată pe o insulă în mijlocul fluviului Rin. În trecut, cetatea avea rolul de a percepe o taxă de trecere pe fluviu. Astăzi, cetatea este deschisă publicului și oferă o priveliște impresionantă.

Montenegro Express, Muntenegru și Serbia

Inaugurat în 1976, Muntenegru Express este una dintre cele mai recente rute feroviare pe distanțe lungi din Europa. Dar, deși nu poate concura cu călătoriile feroviare mai vechi în ceea ce privește istoria, peisajele montane compensează cu siguranță.

Călătoria de 12 ore începe din orașul port maritim Bar din Muntenegru și continuă prin 254 de tuneluri și 435 de poduri prin Alpii Dinarici pentru a ajunge în capitala Serbiei, Belgrad.

În doar 475 km, Muntenegru Express trece prin Parcul Național Biogradska Gora (una dintre puținele păduri tropicale rămase în Europa), Lacul Skadar (cel mai mare lac din sudul Europei) și chiar și prin părți din Bosnia și Herțegovina. Pentru cele mai bune priveliști, asigură-ți un loc pe partea stângă a trenului atunci când călătoriți de la Bar la Belgrad.


Glacier Express, Elveția

Glacier Express
Foto: rivieratravel.co.uk

Cea mai emblematică călătorie feroviară din Elveția trece printr-o țară a iernii, cu vârfuri înzăpezite, păduri alpine dense și viaducte de piatră înalte de 61 de metri, care se ridică din văile adânci ale văilor.

Cu o viteză medie de 38 km/oră, Glacier Express are nevoie de șapte ore și jumătate pentru a călători de la Zermatt la St. Mortiz, oferind pasagerilor timp suficient pentru a admira priveliștile Alpilor elvețieni în timp ce beau șampanie sau se ospătează cu păstrăv afumat și tartar de vită.

În timp ce mulți vizitatori termină călătoria într-o zi, dacă o iau mai încet înseamnă că au suficient timp pentru schi fond în Oberwald sau pentru a urca pe Gornergrat pe cea mai înaltă cale ferată cu cremalieră din Europa, pentru a admira priveliștile priveliști ale Matterhornului.

Principalele atracții ale călătoriei cu Glacier Express:

 • Stațiunile de schi celebre, precum St. Moritz și Zermatt
 • Peisajele impresionante ale Alpilor elvețieni
 • Vârful Matterhorn și Marii Ghețari

Concluzie

Călătoriile cu trenul în Europa au farmecul lor aparte, oferindu-ți oportunitatea de a explora cele mai frumoase destinații și de a trăi experiențe de călătorie feroviară de neuitat. Fie că te afli în Norvegia și admiri peisajele spectaculoase de pe Linia Rauma sau că te plimbi prin Alpii Elvețieni și Italieni cu Bernina Express, fiecare călătorie cu trenul te va cuceri cu priveliști panoramice impresionante.

Citește și: Cum să închiriezi o mașină când călătorești: un ghid pas cu pas

Read more

Local News